ČSSD zvíťazila v predčasných parlamentných voľbách v ČR

26.10.2013 Celý región

Praha 26. októbra (TASR) - Na Český štatistický úrad už dorazili všetky výsledky dvojdňových predčasných volieb do dolnej komory parlamentu - Poslaneckej snemovne. Skončili sa tesným víťazstvom Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD).

Favorizovaná ČSSD získala 20,45 percenta hlasov, hnutie ANO podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša 18,65 percenta a Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) 14,91 percenta.

V prepočte na mandáty znamenajú tieto čísla 50 kresiel pre ČSSD, 47 pre ANO a 33 pre KSČM.

Najlepšie z pravicových strán sa umiestnila TOP 09, ktorej zisk 11,99 percenta hlasov vyniesol 26 poslaneckých mandátov. Občianska demokratická strana (ODS) získala 7,72 percenta hlasov (16 mandátov), Úsvit priamej demokracie Tomia Okamuru 6,88 percenta (14 mandátov) a ľudovci z KDU-ČSL 6,78 percenta (14 mandátov).

Do parlamentu sa nedostali Strana zelených (3,19 percenta), Česká pirátska strana (2,66 percenta), Strana slobodných občanov (2,46 percenta), Strana práv občanov-Zemanovci (SPOZ) so ziskom 1,51 percenta hlasov, ultrapravicová Robotnícka strana sociálnej spravodlivosti (0,86 percenta), hnutie Zmena (0,57 percenta) či blok Hlavu hore (0,42 percenta).

Volebná účasť dosiahla 59,48 percenta.


M. Hašek: Výsledok ČSSD nemôžem považovať za vynikajúce víťazstvo

Volebný zisk ČSSD nie je možné považovať za vynikajúce víťazstvo po siedmich rokoch v opozícii. Takýto osobný názor dnes prezentoval kandidát ČSSD na poslanca a predseda Juhomoravského kraja Michal Hašek.

Práve o tomto politikovi sa hovorí ako o človeku, ktorého by chcel prezident Miloš Zeman poveriť zostavením vlády napríklad v prípade, ak získa viac preferenčných hlasov, ako líder ČSSD Bohuslav Sobotka.

Hašek sa domnieva, že volebná kampaň ČSSD možno nemusela byť "one man show", resp. strana mohla viac zapojiť regionálne tváre. "To si všetko s chladnou hlavou vyhodnotíme," avizoval Hašek.
 

Vyberte región